TRAVEL : Týžden na východnom Slovensku 28.8.-3.9.2024


Po veľmi dlhej dobe... v rámci zážitku... sme sa rozhodli ísť vlakom z Trenčína do Kysaku. Zážitok to bol! No nie práve najlepší. Počas vysokej školy som stále cestovala vlakmi a autobusmi, takže som sa veľmi tešila, ked sa mi podarilo kúpiť vtedy jazdenku a už som nemusela. 

Neexistujúci vagón číslo 1

Lístky som kupovala v sobotu večer pre jednu dospelú osoba a dve deti. Pozerala som obsadenosť vlaku, zvyčajné meškanie a vyšiel mi vlak o 12:40h. Potom som sa dostala k cene lístka, kde do 2.triedy bez meistenky bola cena 13,40EUR. Avšak, tieto vozne som si užila počas vysokej školy. Keďže som chcela mať aspoň šancu mať fungujúce wc skrz deti a aspoň trochu klímu, klikla som na 1. triedu. Skoro som odpadla! Stálo to 50EUR. Po rozchodení šoku, som tie lístky nakoniec kúpila s miestenkami vo vagóne 1, ktoré malo byť otvorené a bol tam ešte vagón 2, kde boli kupé. No v kupé sú šiesti a v otvorenom po štyroch. Tak pre troch mi prišlo lepšie sedenie na štvorke a tiež mi prišlo jednoduchšie sledeovať ich cestu na wc. 

V nedeľu sa doťukli posledné veci a vybrali sme sa na stanicu v Trenčíne. Pred stanicou bol štandardný problém s parkovaním. Po niekoľkých minútach sa podarilo nájsť nejaké meisto, vzali sme kufre a šli na nástupište. Z rozhlasu sa ozval hlas, ktorý okrem radenia vozňov oznámil, že vagón č. 1 z technických príčin nie je vo vlaku... Hm! Je super kúpiť si lístky na vagón, ktorý ani nepríde. Opýtali sme sa pani od železníc, ktorá stála neďaleko nás, kde si teda máme sadnúť. Informácie nemala, ale vravela, že zmena miesta by nám mala prísť emailom a sprievodca nám bude vedieť povedať viac. Tak som vzala mobil a pozrela email, aj spam pre istotu. Žiaden email so zmenou. 

Vlak prišiel a my sme nastúpili do vozňa č.2, ktorý tiež patril k prvej triede. Našli sme prvé kupé, kde boli voľné 3 miesta a čakali na spievodcu. 

Vlak sa rozbehol a po chvíli prišiel aj sprievodca. Od neho sme zistili aj nové miesta... Ale! Jedno miesto pôvodne vagón č. 1 miesto 23 sa zmenilo na vagón č. 2 miesto 21. Zhodou náhou, v tomto kupé sme sedeli. Ďalšie dve miesta vagón č. 1 miesta 25 a 26 sa zmenili na vagón č. 2 iné kupé s číslami 85 a 86. Systém preradí miesta, ale nerozoznáva, či je to matka s detmi, ani to, či sa lístky kupovali spolu... Len ich vymení. 

Vzrastovo som síce maličká, ale skrz dvihnutý tlak som mala isto aj cez 170cm... SNažila som sa byť stále slušná, keďže sprievodca za to nemohol, ale určite na mne videl, že ešte jedna vec a aplikujem na seba povel trhaj. Vravela som, že nie je možné, aby sme sedeli rozdelene a tiež nebudem behať s kuframi po vagóne. Bol ochotný a celú cestu dával pozor, či náhodou niekto nejde do nášho kupé, aby mu vymenil miesta za tie naše v iných kupé.

Samozrejme, ako sa potom a stále všetci smejú... Len ja dokážem pricestovať na neexistujúcom vagóne...

Plány na výlety

Aj keď cesta vlakom bola náročná, aj krz riadne dusno a chýbajúci vzduch v kupé, aj skrz to, že sme tam boli ozaj 6, tak zvyšok už bolo parádny.

Program bol naplánovaný na každý deň :

  • nedeľa  - príchod vlakom,
  • pondelok - nákupy po Prešove, potom opekanie vo Veľkom Šariši a prípadne výstup na Šarišský hrad,
  • utorok - Lanové centrum Prešov, Košice Zoo a DinoPark,
  • streda - Stará Ľubovňa hrad, Armádne múzeum po hradom, Nestville,
  • štvrtok - Beliansa jaskyňa, Bachledka, Goracy Aqapark Poľsko,
  • piatok - plavba loďou na Domaši, Vinné hrad a jazero, prípadne aj múzeum Vinnay,
  • sobota - Spišský hrad, obed Spišský salaš  a odchod domov.
Takýto mi vyšiel program pre dvoch chalanov vo veku 7 a 9 rokov. S mojím malým som si sadla a ukazovala mu, čo by sa mu páčilo... Potom som to už len dala na trasy a vyšli z toho takéto dni plné zážitkov.

Samozrejme, rodič mieni a všetci naokolo menia... Musím sa smiať, pretože keď si človek ako ja, ktorý ak si čosi naplánuje, tak to jednoducho musí byť, vezme do skupiny iba nedodržiavačov plánových... Tak je postarané o úplny chaos.

Postupne Vám predstavím všetky dni. Budú aj fotky a odporúčania, kam ísť a aj príprava na to, kde si treba pripraviť pevné nervy.

Takže pripravte sa a začíname...

Obľúbené príspevky